Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Opis Zupa cebulowa:

Zupa cebulowa to pyszna propozycja na obiad. Istnieje kilka wersji przyrządzania tej zupy, np. zupa krem, z grzankami, francuska zupa cebulowa, z serkiem topionym, zupa serowo-cebulowa, zupa cebulowa bez wina, z grzankami i serem i wiele innych propozycji.

Zupa ta jest prosta i bardzo szybka do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.

Składniki:

6 cebul
1 łyżka mąki
6 łyżek masła
1,5 l bulionu warzywnego
1 szklanka wytrawnego białego wina
5 dag sera ementalera
4 kromki bułki
Liść laurowy
Tymianek
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy na maśle, aż będzie miękka i przezroczysta. Podczas smażenia cały czas mieszamy, żeby zbyt bardzo nie zarumienić cebuli. Dodajemy 1 łyżeczkę tymianku i liść laurowy. Dusimy na małym ogniu przez 25-30 minut.

Po tym czasie zwiększamy ogień i doprowadzamy by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Wlewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn odparuje dodajemy do tego wywar.

Zupę gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut. Jeżeli na wierzchu będzie pojawiać się piana podczas gotowania, musimy ją zebrać. Doprawiamy solą i pieprzem.

Z bułek robimy grzanki. Kromki z obu stron smarujemy masłem i przypiekamy w piekarniku. Zupę przed podaniem posypujemy z wierzchu startym serem i podajemy z grzanką.

Artykuł Zupa cebulowa pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad – FoodMagazine.pl.