Złoty kurczak z rożna

Pyszne, soczyste mięso w złocistej skórce. Kurczak z rożna to idealny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad.

 

Składniki

1 kurczak
3 łyżki oleju
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka curry
sól
pieprz
gałązka rozmarynu

1. Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy sola oraz pieprzem.

2. Olej łączymy z miodem, sokiem z cytryny i przyprawą curry. Tak przygotowaną marynatą smarujemy całego kurczaka, także wewnątrz. Na koniec wkładamy do środka gałązkę rozmarynu. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

3. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na szpikulec. Umieszczamy w rożnie i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego!

from Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty https://ift.tt/2D3iUkW
via IFTTT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *