Wołowina po chińsku

Wołowina po chińsku

Opis Wołowina po chińsku:

Wołowina po chińsku z warzywami to pyszne i zdrowe danie kuchni azjatyckiej, które warto przygotować we własnym domu.

Chociaż potrawy chińskie kojarzą nam się najczęściej z takimi przysmakami jak kurczak słodko-kwaśny czy kaczka po pekińsku, powinniśmy pamiętać, że chińszczyzna to nie tylko dania z drobiu.

Również z mięsa wieprzowego bądź wołowego możemy wyczarować oryginalne azjatyckie danie. Wystarczą dobrej jakości orientalne dodatki oraz porządne naczynie np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej. Pamiętajmy też, że wołowina to naprawdę zdrowe mięso. Wołowina ponadto zawiera znaczne ilości białka cechującego się wysoką wartością biologiczną. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, a także jest dobrym źródłem innych witamin z grupy B: B2, B3, B5 i B6. Wołowina otrzymywana jest z bydła o wieku powyżej pół roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami tego mięsa są: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska

Nasz przepis na chińską wołowinę z warzywami poniżej. Wypróbujcie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni chińskiej.

Składniki:

½ kg polędwicy wołowej,
½ cukinii,
1 duża cebula,
½ czerwonej papryki,
1 puszka kiełków fasoli mung (lub pędów bambusa),
2-4 ząbki czosnku,
3-6 łyżek sosu sojowego,
1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej (lub pasty z trawy cytrynowej),
1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ilość zależy od upodobań, ale radzę stosować z umiarem, bo pasta jest bardzo ostra),
1-2 łyżki sake (lub wódki),
Pieprz i sól,
Olej,

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na paseczki, doprawić przeciśniętym czosnkiem, 3 łyżkami sosu sojowego, pastą curry (na początek 1 łyżeczka), pieprzem (1/4 łyżeczki) oraz sake lub wódką (1-2 łyżki). Wymieszać i odstawić do lodówki.

Pokroić pozostałe składniki. Paprykę i cukinię w paseczki, a cebulę w piórka. Każdy składnik powinien być w osobnym naczyniu.

W dużej, głębokiej patelni (a najlepiej w woku) rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać paprykę i smażyć 2-3 minuty na silnym ogniu. Gdy lekko zmięknie wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć do głębokiej miski.

Tak samo przesmażyć cukinię, cebulę, a potem kiełki fasoli (lub pędy bambusa). (Uwaga: Kolejne partie smażonych warzyw można już wkładać do jednej miski.)
Na koniec małymi partiami usmażyć mięso. (Uwaga: Warzywa smażymy pojedynczo, a mięso dzielimy na partie, po to aby wszystkie składniki były usmażone, a nie uduszone we własnym sosie).

Wszystkie obsmażone składniki włożyć z powrotem do woka i smażyć razem 3-5 minut, aby przeszły swoim smakiem. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i trawą cytrynową.

Artykuł Wołowina po chińsku pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad – FoodMagazine.pl.