Wigilijny barszcz czerwony

  • 1 1/2 kg buraków ćwikłowych
  • 1/4 selera
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1 garść suszonych grzybów leśnych
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 – 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 1/2 l wody
  • ok 1 l zakwasu z buraków ćwikłowych
  • sól

Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie  na parę godzin, a następnie ugotować.

Buraczki, selera, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do krojenia można użyć robota, ścierając warzywa w wiórka bądź w plasterki. Przełożyć do garnka, dodać  pora w kawałku, liścia, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Ząbki czosnku razem z łupinkami rozgnieść płaską stroną noża i dołożyć do warzyw. Zalać wszystko wodą i postawić na ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, aż się przyrumieni. Dodać do wywaru, wlewając również grzyby z wodą w której się gotowały. Gotować wszystko przez 30 minut, od momentu zagotowania. Odstawić na parę godzin, aż całkiem wystygnie.

Wywar odsączyć z warzyw i ponownie zagotować razem z zakwasem, doprawiając solą. Ilość zakwasu dodawać w zależności od smaku. Barszcz tylko zagotowujemy. Gorący możemy podawać, np z uszkami lub do krokietów. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *