Tom Collins

Tom Collins

Tom Collins

Opis Tom Collins:

Tom Collins to drink słodko-kwaśny który wbrew pozorom często wykonujemy tylko z innymi alkoholami. Wydaje mi się, że bardzo podobna do tego drinka jest Capirioska, jednak smak ginu zmienia zupełnie smak drinka.
Drink ten oczywiście jest wpisany na oficjalną listę drinków IBA i możemy go znaleźć w większości restauracjach oraz barach i pubach. Jeśli jednak nie ma go w karcie, zapytajcie barmana, a jest całkiem możliwe że wykona go specjalnie dla Was, ponieważ składniki są bardzo łatwo dostępne (gin, sok z cytryny, woda sodowa, syrop cukrowy).

Drink ten ma również wiele swoich odmian takich jak: John Collins, w którym zamiast ginu używamy burbon, czy też inna inspiracja Pedro Collins, a w tej inspiracji zamiast ginu znajdziemy rum.
Moja ulubiona propozycja to Joe Collins w z whisky.

Pierwszy przepis na drinka Tom Collins został opublikowany już w 1876 roku i co dziwne nie pochodzi od imienia oraz nazwiska jego twórcy, ponieważ przepis po raz pierwszy napisał Jerry Thomas w książce The Bartender’s Guide wydanej właśnie w 1876 roku. Drink nosi zaś nazwę nawiązującą do nowojorskiego żartu „The Great Tom Collins hoax”. Tom Collins – czyli fikcyjna postać która obgadywała wszystko i wszystkich i obgadywała ich za plecami.

Składniki:

50 ml ginu
25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
10 Ml syropu cukrowego
woda gazowana
lód

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki typu highball wypełnionej do trzy czwarte lodem kruszonym wlewamy gin.

Dodajemy również sok z cytryny oraz syrop cukrowy.

Drinka mieszamy długą łyżką najlepiej barmańską i całość wypełniamy wodą gazowaną.

Smacznego! A właściwie na zdrowie!

Artykuł Tom Collins pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl.

from Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl http://bit.ly/2WR2dUM
via IFTTT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *