Spaghetti z bazyliowym pesto i suszonymi pomidorami

 

Spaghetti z bazyliowym pesto i suszonymi pomidorami

 

Niezwykle aromatyczny makaron z bazyliowym pesto i suszonymi pomidorami. Pomysł na to danie powstał spontanicznie. Wykorzystałem składniki, które akurat były w lodówce. Danie wykonuje się bardzo szybko, jedna porcja ma 550 kalorii. Wygląda pięknie na talerzu i zaskakuje smakiem. Gorąco polecam!

__________

 

Spaghetti z bazyliowym pesto i suszonymi pomidorami

mocnekalorie.com

Składniki

  • kilka sztuk pomidorów suszonych odsączonych z oleju  (4-5 sztuk)
  • łyżka oleju z pomidorów suszonych (to właśnie ten odsączony olej)
  • kilka sztuk pomidorów koktajlowych  (6-8 sztuk)
  • garść szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • Ser feta lub ser feto podobny (ja użyłem serka favita o obniżonej zawartości tłuszczu) ilość dowolna (ja dałem 50 gramów)
  • 1 płaska łyżka pesto bazyliowego (dowolny producent)
  • Makaron spaghetti (ja dałem zielony makaron spaghetti o szpinakowym posmaku)

Instrukcja

  1. Olej  z pomidorów rozgrzać na patelni, makaron wstawić.
  2. Wrzucić szpinak i podsmażyć. Dodać pomidory suszone, czosnek i chwilę podsmażać. Dodać 2 łyżki wody z makaronu i pesto. Wymieszać.
  3. Następnie wrzucić pomidory koktajlowe, chwilkę podsmażać (1 minuta)
  4. Na koniec dodać część sera feta i podsmażać cały czas mieszając.
  5. Na koniec wrzucić makaron i wymieszać.
  6. Wyłożyć na talerz, posypać fetą i polać oliwą i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.

 

 

__________

Fotorelacja:

 

Tabela wartości odżywczych 
Kalorie 550
Białko 18
Tłuszcz 24
Węglowodany 54
Błonnik 13

SMACZNEGO! 

Artykuł Spaghetti z bazyliowym pesto i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mocne Kalorie.

from Mocne Kalorie https://ift.tt/2EmuGWD
via IFTTT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *