Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Delikatny, kremowy i jednocześnie puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku. Sernik upiekłam na kruchym spodzie i polałam czekoladową polewą.

KRUCHY SPÓD:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SERNIK:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka w  proszku
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

Mąkę pszenną przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść i wylepić dno blaszki 25 x 35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto schłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez 15 minut. W tym czasie można przygotować masę serową.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do misy miksera i razem z cukrem utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy i przesiane mleko w proszku. Wlać śmietankę kremówkę, a na końcu w kilku turach wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Po czym zmniejszyć temperaturę do  160*C i piec przez 60 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki.

Śmietankę kremówkę dobrze podgrzać, ale nie doprowadzając do wrzenia. Czekolady połamać i wrzucić do dwóch miseczek. Zalać po połowie gorącą śmietanką i dokładnie połączyć. Przestudzonymi czekoladami polać po wierzchu sernika. Smacznego 🙂

via KuchniaMniam https://ift.tt/2NMFi5h

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *