Sernik na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie

Opis Sernik na ciemnym spodzie:

Przedstawiamy przepis na dwukolorowy sernik, który atrakcyjnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Do ciemnego, kakaowego ciasta dodaje się zapach waniliowy, a do masy serowej bakalie. Taki sernik jest doskonały na święta, a także na różne rodzinne spotkania, imieniny, urodziny. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki,
1 kostka masła lub margaryny,
1 jajko,
¾ szklanki cukru pudru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Olejek waniliowy

Składniki na masę serową:

1 kg sera twarogowego,
½ kostki masła,
1 szklanka cukru,
Pół torebki budyniu śmietankowego,
5 jajek

Sposób przygotowania:

Zarobić ciemne ciasto, siekając najpierw tłuszcz z mąką na stolnicy, następnie dodając resztę składników. Włożyć do lodówki, mono schłodzić przynajmniej przez godzinę. Można podzielić ciasto na dwie części, wtedy kakaowe ciasto będzie nie tylko na spodzie, ale też na wierzchu sernika.

Następnie trzeba przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony w maszynce ser i budyń w proszku. Z białek ubić pianę i dodać do masy.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Ciasto zetrzeć na blachę na tarce i wyrównać powierzchnię. Nałożyć masę serową. Część ciasta można zetrzeć na wierzch ciasta.

Piec około 50 minut w gorącym piekarniku – 220 stopni.

Artykuł Sernik na ciemnym spodzie pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad – FoodMagazine.pl.

from Przepisy kulinarne, przepisy na obiad – FoodMagazine.pl http://bit.ly/2N27Wix
via IFTTT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *