Rogaliki

Rogaliki

Opis Rogaliki:

Świeże, chrupiące domowe rogaliki to wspaniały pomysł na śniadanie. Wspólne, rodzinne ich pieczenie to dodatkowa przyjemność i sposób na wspólne, twórcze spędzenie czasu.
Przedstawiamy pyszne rogaliki drożdżowe, chrupiące, puszyste w środku. Można je przygotowywać z ulubionym nadzieniem, marmoladą, konfiturą lub jabłkiem. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.

Składniki:

50 dkg mąki,
1 szklanka mleka,
4 dkg drożdży,
2 całe jajka,
2 żółtka,
10 dkg masła,
10 dkg cukru,
Szczypta soli,
Skórka otarta z 1 cytryny,
Dowolna marmolada lub konfitura

Sposób przygotowania:

Zrobić rozczyn z drożdży, łyżki mąki i części mleka. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do podrośnięcia.

Jajka i żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z rozczynem, skórką cytrynową, przesianą przez sito mąką, oraz resztą mleka. Zagnieść ciasto i dokładnie wyrabiać. Pod koniec dodać stopione masło i szczyptę soli. Wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte serwetką.

Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na grubość około pół centymetra. Z ciasta wykrawać kwadraty o boku 10 cm, przekrawać je po przekątnej, aby powstały trójkąty. Na środek trójkąta nakładać marmoladę. Zwijać rogalik zaczynając od podstawy trójkąta tak, aby koniec trójkąta znalazł się na wierzchu. W ten sposób przygotować wszystkie rogaliki.

Dużą blachę wysmarować tłuszczem, układać na niej rogaliki w dość dużych odstępach, ponieważ w czasie pieczenia jeszcze rosną. Pozostawić na blasze jeszcze kilkanaście minut przed pieczeniem, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem lub makiem. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku.

Artykuł Rogaliki pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad – FoodMagazine.pl.

from Przepisy kulinarne, przepisy na obiad – FoodMagazine.pl http://bit.ly/2BxL3yZ
via IFTTT