Pożywny i niskokaloryczny gulasz z indyka z warzywami

Pożywny i niskokaloryczny gulasz z indyka
Pożywny i niskokaloryczny gulasz z indyka

Być może powtarzam się, ale jak już kilka razy wspominałem uwielbiam dania jednogarnkowe. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować przepis na gulasz z indyka. Duża ilość warzyw powoduje, że danie jest sycące i pożywne. Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lubią przygotowywać obiady na kilka dni.

Mięso użyte w przepisie, to udziec wołowy. Możecie kupić pakowane, tak jak zrobiłem ja, lub kupić udziec i pokroić w kosteczkę. Do przyprawienia mięsa użyłem przyprawy do drobiu/kurczaka. Jest to moja autorska mieszanka. Przepis na domową przyprawę do kurczaka udostępnię niebawem na blogu. W przepisie wykorzystałem seler naciowy oraz pietruszkę. Rzadko jadam te warzywa, a powiem Wam że w gulaszu sprawdziły się idealnie. Polecam i zapraszam do gotowania!

__________

Pożywny i niskokaloryczny gulasz z indyka


Pożywny i niskokaloryczny gulasz z indyka z warzywami
Być może powtarzam się, ale jak już kilka razy wspominałem uwielbiam dania jednogarnkowe. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować przepis na gulasz z indyka. Duża ilość warzyw powoduje, że danie jest sycące i pożywne. Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lubią przygotowywać obiady na kilka dni. Mięso użyte w przepisie, to udziec wołowy. Możecie…
Drukuj przepis

Nutrition facts:
Kalorie
fat

Ocena 5.0/5

( 1 voted )

Składniki

Czego potrzebujemy:

  • 500-400 gramów mięsa z indyka na gulasz
  • 2 sztuki pietruszki
  • 3 sztuki  marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 sztuka papryki czerwonej
  • 1 opakowanie pomidorów z puszki
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pół opakowania śmietany 18%
  • 3 gałązki selera naciowego
  • Przyprawa do drobiu (sprawdź przepis na domową przyprawę z kurczaka)
  • 3 liście laurowe, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka erytrytolu/ksylitolu/cukru/miodu
  • Olej do smażenia (użyłem oleju rzepakowego)

Instrukcja

Wykonanie:

  1. Mięso przyprawić i odstawić na 10 minut. Warzywa cienko pokroić.
  2. Na patelni podgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebulę. Następnie dodać mięso i podsmażać przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
  3. Wrzucić pietruszkę oraz marchewkę i przyprawić papryką, czosnkiem, solą i liściem laurowym.
  4. Po kilku minutach dodać seler naciowy oraz paprykę, dodać 1/2 wody. Podsmażać całość przez jakieś 5 minut.
  5. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i resztę wody oraz erytrytol. Całość dusić pod przykrywką przez 25-30 minut. (mięso powinno być bardzo miękkie i “rozpływać się w ustach. Jeżeli jest twardawe, to gotuj dalej)
  6. Na końcu dodać połowę opakowania (100 gramów) śmietany i gotować całość przez 2-3 minuty co chwilę mieszając. Gotowe!

Notes

Danie świetnie smakuje z kaszami i makaronami. 

__________

Fotorelacja:

Tabela wartości odżywczych  (uzupełnię..) 
Kalorie
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik

SMACZNEGO! 

Artykuł Pożywny i niskokaloryczny gulasz z indyka z warzywami pochodzi z serwisu Mocne Kalorie.

from Mocne Kalorie http://bit.ly/2FOmXTl
via IFTTT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *