Pisco Sour

Pisco Sour

Pisco Sour

Opis Pisco Sour:

Pisco Sour to słynny peruwiański drink, który składa się z pisco, soku z cytryny lub limonki, białek jaj kurzych i gorzkiego likieru angostura.

Pisco to napój alkoholowy typu brandy, produkowany ze sfermentowanych i poddanych destylacji winogron. W Chile i Peru jest uważany za dobro narodowe.

Nazwa drinka pochodzi od bazowego alkoholu, którym jest Pisco. Sour – chodzi o dużą zawartość soków cytrusowych w koktajlu. Pisco Sour według wersji chilijskiej nie zawiera białka kurzego, natomiast w wersji peruwiańskiej zawiera białko.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki.

Składniki:

10 ml soku z limonki
60 ml pisco
Białko jajka
20 ml syropu cukrowego
2 krople angostury
Lód w kostkach

Sposób przygotowania:

Na początku ubijamy białko jajka. Następnie do shakera wypełnionego lodem dodajemy sok z limonki oraz syrop cukrowy i ubite białko.

Całość energicznie mieszamy, aż powstanie nam piana. Następnie dolewamy do tego pisco i angosturę. Ponownie całość wstrząsamy energicznie.

Następnie gotowego drinka przelewamy do szklanki typu old-fashioned. Powinny powstać nam dwie warstwy drinka: płynna oraz pianka na górze.

Artykuł Pisco Sour pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl.

from Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl https://ift.tt/30d2q1N
via IFTTT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *