Pieczony filet z kurczaka nadziewany papryką

Pieczony filet z kurczaka nadziewany papryką
Pieczony filet z kurczaka nadziewany papryką

Aromatyczny i cieszący oko pieczony filet z kurczaka nadziewany papryką. Podawany w obecności ziemniaków i świeżych warzyw. Pomysł na zdrowy, dietetyczny i bardzo smaczny obiad. Spróbujcie przepisu i  dajcie koniecznie znać jak Wam smakuje! 🙂

 

__________

Pieczony filet z kurczaka nadziewany papryką


Pieczony filet z kurczaka nadziewany papryką
Aromatyczny i cieszący oko pieczony filet z kurczaka nadziewany papryką. Podawany w obecności ziemniaków i świeżych warzyw. Pomysł na zdrowy, dietetyczny i bardzo smaczny obiad. Spróbujcie przepisu i  dajcie koniecznie znać jak Wam smakuje! 🙂   __________ __________ Tabela wartości odżywczych  (w jednym filecie)  Kalorie 265 Białko 43 Tłuszcz 9…
Drukuj przepis

Nutrition facts:
Kalorie
fat

Ocena 5.0/5

( 1 voted )

Składniki

Czego potrzebujemy:

  • Średniej wielkości piersi z kurczaka (ja upiekłem z przepisu 4 piersi)
  • Połowa papryki czerwonej
  • Połowa cebuli
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki przyprawy do kurczaka (możesz z powodzeniem zrobić swoją domową mieszankę przepis tutaj)
  • 1/2 łyżeczki  czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • Ser żółty do posypania (ja użyłem twardego sera włoskiego, możesz dać jaki chcesz lub mozzarelle)

 

Instrukcja

Wykonanie:

  1. Filet z kurczaka umyć i oczyścić nakroić w nim paski, w które zostanie włożona papryka. Uwaga żeby nie przekroić mięsa!
  2. Do miski wlać łyżkę oliwy z oliwek, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego i 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1/2 łyżeczki czosnku, 1/3 łyżeczki chilli. Dodatkowo do miski wrzucić 1/2 drobno pokrojonej cebuli i wymieszać marynatę.
  3. Następnie wrzucić mięso, dokładnie obtoczyć w marynacie.
  4. W między czasie czasie pokroić paprykę w średniej grubości paski, tak aby z powodzeniem zmieściła się w nacięcia na filecie. Nagrzać piekarnik do temperatury 190-180 stopni.U mnie funkcja pieczenia do mięs, czyli termoobieg uruchamia się raz na jakiś czas i grzanie idzie z góry. Jeżeli nie masz takiej funkcji, to wybierz opcję grzania góra-dół i na ostatnie 5 minut włącz termoobieg.
  5. Mięso w zależności od jego grubości pieczemy od 25 do 30 minut. Pieczemy na ruszcie.
  6. Przed włożeniem do piekarnika posypać niezbyt obficie serem żółtym (ja posypałem mieszankom serów włoskich)

 

przed włożeniem do piekarnika posypać niezbyt obficie serem żółtym (ja posypałem mieszankom serów włoskich)

__________

Tabela wartości odżywczych  (w jednym filecie) 
Kalorie 265
Białko 43
Tłuszcz 9
Węglowodany 2
Błonnik 0,2

SMACZNEGO! 

Artykuł Pieczony filet z kurczaka nadziewany papryką pochodzi z serwisu Mocne Kalorie.

from Mocne Kalorie https://ift.tt/2ULpTVk
via IFTTT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *