Mint Julep

Mint Julep

Mint Julep

Opis Mint Julep:

Mint Julep słynny koktajl burbonowy. Jest to flagowy koktajl wyścigów konnych Kentucky Derby. Jest to jeden z najbardziej znanych drinków na świecie. Jednak jak pisze w swojej książce Rob Chirico “o drinku częściej się czyta niż pije. Pewna ankieta ujawniła, że 70% Amerykanów nigdy nie spróbowało tego koktajlu”.

Drink ten jest jeszcze mało popularny w Polsce. Myślę jednak, że jest to ogromny błąd. Drink swoim smakiem oraz co najważniejsze ciekawym sposobem podania, przekona do siebie nawet największego smakosza. Mieszanka burbonu z miętą nadaje delikatności temu alkoholowi.

Mint Julep tradycyjnie jest podawany w szklance typu Highball lub w srebrnym kubku Julep (kubek swoim wyglądem przypomina metalowe wiaderko) z kruszonym lodem i przyozdobiony miętą.

Głównymi składnikami tego drinka jest burbon, cukier, mięta oraz kruszony lód. Koniecznie musi być on kruszony, żaden inny nie zrobi takiego wrażenia.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki z burbonem.

Składniki:

60 ml burbonu
Gałązka mięty
Kilka listków mięty
20 ml syropu cukrowego
Kruszony lód

Sposób przygotowania:

Do kubka Julep dodajemy kilka listków mięty oraz syrop cukrowy. Następnie miętę rozgniatamy tłuczkiem i mieszamy zawartość kubka.
Następnie dodajemy do tego burbon i część kruszonego lodu. Całość dokładnie mieszamy ze sobą. Najlepiej, żeby z zewnątrz powstała nam matowa i lodowata bryła.
Kubek dopełniamy kruszonym lodem, aby powstała nam lodowa kopuła. Dekorujemy gałązką mięty.

Artykuł Mint Julep pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl.

from Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl https://ift.tt/2YIHQpR
via IFTTT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *