Margarita

Opis Margarita:

Margarita to klasyczny meksykański drink. Istnieje wiele wersji tego drinka, m.in. Margarita truskawkowa, Margarita blue czy inne różne owocowe wersje. Ja zapraszam jednak na klasyczny rodzaj tego drinka. Są tylko trzy podstawowe składniki by cieszyć się pysznym i orzeźwiającym smakiem tego drinka: tequila, triple-sec (Cointreau) oraz limonka.

Sposób podania:

Margaritę podaje się w kieliszku koktajlowym, z szeroką czarką. Brzeg kieliszka obtacza się w soku z cytryny, a następnie w soli, co tworzy tzw. krustę.

Składniki:

40 ml tequili
20 ml soku z limonki
20 ml likieru Cointreau
Sól do krustu
Lód
Cytryna

Sposób przygotowania:

Do shakera wrzucamy kilka kostek lodu. Następnie dodajemy do tego tequilę, sok z limonki oraz likier. Wszystkie składniki energicznie mieszamy.

Brzeg kieliszka musimy zmoczyć kawałkiem cytryny i obtoczyć solą. Obsypujemy delikatnie solą lub obtaczamy wysypaną na talerzyku solą.

Do gotowego kieliszka przelewamy zawartość shakera, ale już bez kostek lodu.

Artykuł Margarita pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *