Mai Tai

Mai Tai

Mai Tai

Opis Mai Tai:

Mai Tai To drink, którego nazwa w języku tahitańskim oznacza “dobro”. Drink ten podobno został po raz pierwszy wykonany w 1955 roku w restauracji Trader’s Vic Oakland w Stanach Zjednoczonych. Podobno jednak drink znany był dużo szybciej bo w 1933 roku, a wykonał go wtedy Don the Beachcomber.

Drink ten piłem w wielu wersjach, ponieważ “co barman to swój przepis”. Jednak przepis, który Ci przedstawiam nie jest aż tak słodki jak propozycje, które miałem okazje skosztować.

Drink został wpisany na oficjalną listę “IBA Official Cocktail” co może oznaczać tylko jedno, że warto go spróbować!

Składniki:

25 ml ciemnego rumu
25 ml jasnego rumu
20 ml orange curacao
15 ml syropu migdałowego
15 ml syropu cukrowego
Cząstka ananasa
Wisienka koktajlowa

Sposób przygotowania:

Do shakera wypełnionego lodem dodaj wszystkie składniki: ciemny i jasny rum, orange curacao, syrop migdałowy, syrop cukrowy i dokładnie wymieszaj.

Drink przelej do szklanki typu whisky wypełnionej lodem.

Koktajl dekorujemy cząstką ananasa oraz wisienką koktajlową

Artykuł Mai Tai pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl.

from Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl http://bit.ly/2XQXw9R
via IFTTT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *