Jogurt truskawkowy

Jogurt truskawkowy

Jogurt truskawkowy

Opis Jogurt truskawkowy:

Jogurt truskawkowy to pyszny dodatek do śniadań lub deserów. Gęsty, pyszny jogurt z dodatkiem owoców, najlepiej truskawek to idealne danie na poranny posiłek. Możemy dodać do tego również muesli i nasz posiłek staje się jeszcze bardziej pełnowartościowy.

Domowy jogurt to również świetny dodatek do domowych naleśników czy placków. Jeżeli przygotujemy go sobie sami w domu, będziemy pewni wszystkich składników jakie są użyte do naszego jogurtu. Taki jogurt będzie zdrowszy i lepszy dla naszych organizmów. Przygotowując taki jogurt samemu możemy dokładnie kontrolować zawartość cukru. Jest więc idealny dla osób które unikają cukrów przez dietę czy np. dla diabetyków.

Zobacz jak szybko i w łatwy sposób zrobić domowy jogurt truskawkowy. Zapraszamy również na nasze inne szybkie przepisy na śniadanie.

Składniki:

500 g truskawek
2 łyżki cukru (bądź innych słodzików)
1 l gęstego jogurtu naturalnego
Sok z cytryny

Opis przygotowania:

Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy z nich szypułki. Następnie wrzucamy je do rondelka. Dodajemy do tego cukier oraz sok z cytryny.

Wszystko ugniatamy widelcem lub miksujemy. Miksujemy tak, aby częściowo małe kawałki truskawek były wyczuwalne. Nie miksujemy na zupełnie gładką masę.

Rondelek trzymamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotując, co jakiś czas mieszamy truskawki. Masa zgęstnieje, a część wody odparuje.

Następnie odstawiamy rondelek z palnika i zostawiamy do ostudzenia. Gdy się przestudzą, wkładamy je do lodówki. Muszą być zupełnie zimne by użyć ich do jogurtu.

Gdy truskawki są już zimne, dodajemy do nich jogurt i całość dokładnie ze sobą mieszamy.

Artykuł Jogurt truskawkowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl.

from Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl https://ift.tt/2XrUmbA
via IFTTT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *