Jabłka w cieście

jabłka w cieście

Opis Jabłka w cieście:

Jabłka w cieście naleśnikowym to doskonały pomysł na smaczny i zdrowy deser czy podwieczorek. Jabłka idealnie nadają się również jako opcja na śniadanie.

Do tego przepisu szczególnie polecam jabłka słodkie i miękkie. Jednak będą idealne z każdą odmianą owocu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.

Składniki:

4 jabłka
Cynamon
1 szklanka mąki pszennej
Cukier puder
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta soli
Olej

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do dużej miski wrzucamy mąkę, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do tego mleko oraz jajka. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto odstawiamy na bok.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry. Środek musimy wydrążyć przy pomocy drylownicy do jabłek lub jeżeli nie mamy, wycinamy nożykiem. Każdy plaster posypujemy cynamonem.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Pojedynczo każdy plaster jabłka zanurzamy w cieście. Nadmiar ciasta musi spłynąć z powrotem do miski. Natomiast z wydrążonego środka usuwamy nadmiar ciasta za pomocą patyczka. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony po parę minut, aż uzyskamy złoty kolor.

Usmażone jabłka wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Artykuł Jabłka w cieście pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad – FoodMagazine.pl.

from Przepisy kulinarne, przepisy na obiad – FoodMagazine.pl http://bit.ly/2t7aJha
via IFTTT