Grzaniec

via Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl https://ift.tt/2xrnB3M Grzaniec

Grzaniec

Opis Grzaniec:

Grzaniec czyli domowe grzane wino to świetny sposób na przeziębienie czy chłodniejsze dni. Polega on na podgrzaniu (bez zagotowania) wina z dodatkiem owoców, najlepiej pomarańczy oraz przypraw korzennych (np. cynamon, goździki).

Trunek ten był już znany w średniowieczu, gdzie popijali go królowie, szlachta, czy ludzie urodzeni w wyższych sferach. Kiedyś pewien lekarz podawał grzane wino chorym na zapalenie górnych dróg oddechowych. Kiedyś jak i dzisiaj podaje się grzane wino na zakończenie zimowych kuligów, gdzie zmarznięci biesiadnicy bawią się przy zimowym ognisku.

Grzańca robi się prawie tak szybko jak herbatę. Wystarczy tylko wybrać ulubione składniki i razem z winem podgrzać je na kuchence. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki z winem.

Składniki:

1 wino czerwone (półsłodkie lub wytrawne)
Miód
Pomarańcza
Cynamon, imbir
Goździki, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Butelkę wina przelewamy do garnka, który następnie wstawiamy na kuchenkę na mały ogień.

Następnie do garnka dodajemy szczyptę lub laskę wanilii oraz kilka goździków. Dodajemy również kilka plasterków imbiru oraz startą na tarce gałkę muszkatołową.

Następnie obowiązkowo wkrajamy do wina kilka plastrów grubo pociętej pomarańczy, co nada trochę cytrusowego posmaku.

Jeżeli wybieracie wino wytrawne to możecie dodać jeszcze łyżkę miodu, żeby całość była słodsza.

Całość podgrzewamy i mieszamy, ale musimy pilnować żeby nie doprowadzić do gotowania.

Artykuł Grzaniec pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *