Gazpacho

via Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl https://ift.tt/2Y0JW7k Gazpacho

Gazpacho

Opis Gazpacho:

Gazpacho to klasyczka hiszpańska zupa, która wywodzi się z Andaluzji. To typowa letnia, zimna zupa, która gasi pragnienie i syci w trakcie upałów. Istnieje wiele odmian tej zupy. Jednak najbardziej tradycyjne jest andaluzyjskie, które stanowi odpowiedź na upały i palące słońce występujące w południowej Hiszpanii.

Początkowo było one przygotowywane tylko przez biedotę, hiszpańskich robotników. Jednak z czasem zaczęło pojawiać się na stołach miłośników ciekawych smaków z całej Europy.

Można je podawać jako przekąskę między posiłkami, chłodzący napój, lub jako przystawkę do dania głównego. W internecie możemy przeczytać również o: gazpacho andaluzyjskie, tradycyjne, gazpacho porra z szynką serrano, gazpacho salmorejro z tuńczykiem, gazpacho z jajkiem, gazpacho salmorejo cordobes z szynką i jajkami czy ciepłe gazpacho tostado z pomarańczą.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy.

Składniki:

500 g pomidorów
1 papryka
4 ząbki czosnku
1 cebula
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ogórek świeży
200-300 ml zimnej wody (przegotowanej)
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu winnego
Chleb lub bułka do podania

Sposób przygotowania:

Na początku obieramy czosnek i rozcieramy z solą. Następnie do tego dodajemy oliwę. Całość mieszamy ze sobą.
Następnie pomidory musimy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Gniazda nasienne wrzucamy do blendera a pozostałego pomidora kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy go również do blendera.
Ogórka obieramy ze skórki. 1/3 ogórka odkładamy na bok, natomiast resztę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Paprykę oczyszczamy z nasion. Również 1/3 odstawiamy, a resztę w kawałkach wrzucamy do pozostałych rzeczy.
Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do blendera. Na końcu dodajemy mieszankę z czosnku.
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Na końcu dodaję ocet winny oraz wodę i ponownie miksujemy. Gazpacho przecieramy przez sitko.
Gotową zupę schładzamy przez kilka godzin w lodówce, powinno być bardzo zimne. Pozostałą część papryki oraz ogórka kroimy na bardzo małą kostkę. W tym czasie przypiekamy również chleb na patelni i robimy z niego grzanki.
Schłodzoną zupę podajemy z pokrojonymi wcześniej warzywami oraz przypieczonymi kawałkami chleba.

Artykuł Gazpacho pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *