FIT placuszki drobiowe z warzywami i serem

Placuszki drobiowe z warzywami i serem

Witajcie 🙂 Dzisiaj przychodzę do Was z genialnym przepisem na pyszne placuszki drobiowe z warzywami i serem. Danie idealne do spakowania w launch-boxa. Do serwowania na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zjeść je na zimno. Chłodne również smakują bardzo dobrze. Wilgotne w środku, aromatyczne i pięknie komponujące się na talerzu. Placuszki mają idealne proporcje. Zawsze wychodzą!

Jeżeli polubiliście przepis na kotlety szarpane i kotlety z marchewką, to przepis na placuszki drobiowe również Wam zasmakuje. Zapraszam Was do gotowania i życzę wszystkim smacznego! 🙂

__________

 

FIT placuszki drobiowe z warzywami i serem

mocnekalorie.com
FIT placuszki drobiowe z warzywami i serem
Witajcie 🙂 Dzisiaj przychodzę do Was z genialnym przepisem na pyszne placuszki drobiowe z warzywami i serem. Danie idealne do spakowania w launch-boxa. Do serwowania na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zjeść je na zimno. Chłodne również smakują bardzo dobrze. Wilgotne w środku, aromatyczne i pięknie komponujące.

Czego potrzebujemy:

  • 300 gramów mięsa (ja przepis przygotowałem z polędwiczek indyczych, ale z powodzeniem możecie zrobić z filetem z kurczaka)
  • 3/4 papryki (wyszło mi jakieś 60-70 gramów)
  • 1 mała cebula
  • 1/2 cukinii (wyszło mi 80 gramów)
  • 1 duża marchewka (wyszło mi 70 gramów)
  • 50 gramów skrobi ziemniaczanej
  • natka pietruszki (ja dałem na oko, jakieś 2 łyżki po posiekaniu)
  • 60 sera żółtego/mozzarelli (u mnie tarta mozzarella 30 gramów i ser typu włoskiego 30 gramów)
  • 2 jajka
  • Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Instrukcja

Wykonanie:

  1. Mięsko pokroić w bardzo drobną kosteczkę wielkości paznokcia (patrz zdjęcie)
  2. Przygotować warzywa: Paprykę pokroić również w bardzo drobną kostkę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce. Odsączyć nadmiar wody z cukinii. Cebulę i natkę pietruszki drobno pokroić.
  3. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać dłonią.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać odrobinę oliwy z oliwek i rozprowadzić.
  5. Łyżką uformować placuszki i piec w temperaturze 180-190 stopni przez 20 minut tryb góra dół i kolejne 5 minut w trybie termoobiegu. Gotowe!

Notes

Z przepisu wyszło 10 placuszków

 

__________

Fotorelacja:

 

 

Tabela wartości odżywczych (w jednym placuszku) 
Kalorie 78
Białko 8,9
Tłuszcz 2,1
Węglowodany 5,5
Błonnik 0,6

SMACZNEGO! 

Artykuł FIT placuszki drobiowe z warzywami i serem pochodzi z serwisu Mocne Kalorie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *