Espresso Martini

via Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl http://bit.ly/2XSNsgv Espresso Martini

Espresso Martini

Opis Espresso Martini:

Espresso Martini zaskoczy Was swoim przyjemnym kawowym smakiem, a historia powstania tego drinka zaspokoi waszą ciekawość.

Historia powstania tego drinka sięga 1983 i słynnego pubu Freds Club znajdującego się w Londynie. W jednym z wywiadów twórca drinka Dick Bradsell opowiedział anegdotę o modelce, która przyszła do baru i powiedziała do niego aby zrobił dla niej coś co ją pobudzi. Dlatego też do stworzenia tego drinka postanowił wybrać świeżo zaparzone espresso, likier kawowy, syrop cukrowy oraz dobrą wódkę. Wymieszanego w shakerze drinka podał w pięknym szkle typu martini. Tak właśnie powstało Espresso Martini.

Mówi się że modelką, która wybrała tego drinka była sama Marylin Monroe.

Składniki:

50 ml wódki
25 ml likieru Kahlua
25 ml syropu cukrowego (woda z cukrem 1:1)
1 filiżanka espresso
Skórka pomarańczy oraz kilka ziaren kawy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Świeżo zaparzone espresso wlewamy do shakera wypełnionego lodem wraz z likierem kawowym Kahlua oraz syropem cukrowym.

Tak wykonanego drinka przelewamy do szklanki typu martini i dekorujemy kilkoma ziarnami kawy oraz skórką z pomarańczy.

Artykuł Espresso Martini pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *