Ciasto z nerkowców czyli fit nerkowiec

   Dziś mam do zaproponowania bezglutenowe, wegańskie i zgodne z filozofią diety paleo ciasto, którego głównym składnikiem są orzechy nerkowca i czerwone owoce – truskawki, wiśnie, maliny i porzeczki. Ciasto jest niesamowicie smaczne. Jesteś fanem nerkowców? Spróbuj tego ciasta. Serdecznie polecam idealne ciasto z nerkowców.

 

Przepisy na ciasta zadomowiły się na mojej stronie na dobre. Owszem, zdaję sobie sprawę, że przyciągnąłem Was w głównej mierze daniami obiadowymi. Jednak postanowiłem, że strona związana z tematyką zdrowego odżywiania musi również zawierać przepisy na słodkości.

Jednak wracając do ciasta. Użyte w przepisie owoce są z gotowej mrożonki, dzięki czemu możemy w dowolnej porze roku poczuć smak lata, za którym ostatnio zatęskniłem. Do przepisu można użyć dowolnej mieszanki owoców lub ich jednego rodzaju.

ciasto z nerkowców

__________

Nerkowiec czyli idealne ciasto z nerkowców

mocnekalorie.com
Ciasto z nerkowców czyli fit nerkowiec
Dziś mam do zaproponowania bezglutenowe, wegańskie i zgodne z filozofią diety paleo ciasto, którego głównym składnikiem są orzechy nerkowca i czerwone owoce – truskawki, wiśnie, maliny i porzeczki. Ciasto jest niesamowicie smaczne. Jesteś fanem nerkowców? Spróbuj tego ciasta. Serdecznie polecam idealne ciasto z nerkowców. Przepisy na ciasta zadomowiły się na..

Składniki

Czego potrzebujemy:

Spód:
  • 110 g orzechów włoskich
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 80 g daktyli
  • 60 ml wody
  • kilka kropel olejku waniliowego
Masa:
  • 400 g nerkowców
  • 65 g syropu klonowego (lub odpowiednio 65 gramów miodu, 100 gramów ksylitolu)
  • 35 g oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 80 ml wody
  • 250 g mieszanki z czerwonych owoców
  • 1 limonka
  • 15 g żelatyny
Polewa:
  • 120 ml wody
  • 200 g mieszanki z czerwonych owoców
  • 40 g syropu klonowego

Instrukcja

Wykonanie:

1. W blenderze zmiksować składniki na spód i wykleić nimi wyłożoną papierem blachę i wstawić do zamrażarki.
2. Ugotować orzechy nerkowca przez 20 minut, odcedzić i ostudzić.
3. Ostudzone orzechy zmiksować w blenderze razem ze skórką i sokiem z całej limonki, syropem klonowym, olejem kokosowym oraz 80 ml wody.
4. Ok 2/3 zmiksowanej masy z orzechów przełożyć do blachy na spód, wyrównać i włożyć do zamrażarki.
5. Do reszty masy orzechowej, która została w blenderze, dodać 250 g mieszanki owocowej, zblendować na gładką masę.
6. Przygotować żelatynę, która wykorzystana będzie w masie i polewie – 15 g żelatyny zalać ok. 80 – 100 ml wrzącej wody, rozmieszać dokładnie.
7. Po lekkim ostygnięciu żelatyny, dodać jej połowę do masy orzechowej zmiksowanej z owocami, zblendować całość i przełożyć do blachy jako trzecią warstwę.
8. Przygotować polewę – do garnka wlać 120 ml wody, dodać 200 g mieszanki owocowej, 40 g syropu klonowego, pozostałą część rozpuszczonej w wodzie żelatyny i zagotować.
9. Po ostygnięciu polewy, zmiksować ją i wylać na ciasto, całość wstawić na 2 h do zamrażarki. Ciasto jest po tym czasie gotowe do spożycia.

__________

Foto relacja:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *