Ciasto z dyni

via Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl https://ift.tt/2xBbX6w Ciasto z dyni

Ciasto z dyni

Opis Ciasto z dyni:

Ciasto z dyni to idealne ciasto na jesienne dni. Już niedługo, po wakacjach i ciepłym lecie zacznie się sezon na dynię. Wtedy koniecznie musicie przygotować ciasto z dyni.

Placek dyniowy jest delikatny i puszysty. Sprawi, że nawet najbardziej ponura jesień wyda ci się fantastyczną porą roku i nie będzie już taka straszna. Przepis ten jest bardzo łatwy i prosty do przygotowania. Pokochacie to ciasto za jego szybkość przygotowania, delikatność, soczystość i pyszny smak.

Istnieje wiele różnorakich przepisów na ciasto dyniowe. Ja jednak zapraszam na podstawowy przepis, który dowolnie możecie zmieniać. Można je przygotować z jajkami lub bez jajek, z nabiałem lub bez, jak również  w wersji pszennej i bezglutenowej.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

500 g dyni
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy oraz usuwamy z niej pestki. Zostawiamy tylko twarde części dyni. Następnie dynię ścieramy na drobnych oczkach. Całość powinna być sucha. Jeżeli cieknie, należy odcisnąć cały sok.
Do miski dodajemy jajka, cynamon, mleko, olej, sól oraz cukier. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mieszankę mąki dodajemy do płynnych składników i również do tego dajemy dynię.
Wszystkie składniki energicznie mieszamy. Ciasto powinno być dość zwarte, nie płynne. Jeżeli jest jeszcze zbyt płynne, dodajemy mąkę.
Formę do pieczenia smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Następnie do formy przelewamy gotowe ciasto. Pieczemy około 60-90 minut w rozgrzanym piekarniku (180 stopni). Sprawdzamy patyczkiem, żeby ciasto było w środku suche.
Gotowe ciasto możemy polać lukrem i jest gotowe do spożycia. Smacznego!

Artykuł Ciasto z dyni pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *