Chłodnik z buraków z jajem

Chłodnik z buraków z jajem

Chłodnik z buraków z jajem

Opis Chłodnik z buraków z jajem:

Chłodnik z buraków z jajem to idealna propozycja na obiad czy kolację w upalne letnie dni. Chłodnik jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Nie wymaga wielu skomplikowanych składników, więc przygotowanie nie jest drogie.

Chłodnik jest to zupa podawana na zimno, najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Najczęściej przygotowywany jest ze zmiksowanych lub poszatkowanych warzyw lub owoców.

Zupa ta jest niskokaloryczna oraz lekka, co idealnie sprawi się w nadchodzące upalne dni. Gorąco polecam mój przepis na chłodnik z buraków. Zapraszamy na nasze inne przepisy na zupy.

Składniki:

500 g buraków
1 ogórek świeży
3 jajka
1 pęczek rzodkiewki
Koperek
1 l jogurtu naturalnego
Szczypiorek
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz
Szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie. Następnie ugotowane buraki wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia (wodę z gotowania pozostawiamy).

Następnie do pozostałego wywaru z gotowania buraków dodajemy przyprawy, sok z cytryny oraz jogurt.

Ogórek, rzodkiew oraz wystudzone buraki kroimy w słupek. Następnie dodajemy je do wywaru. Koperek siekamy i również dodajemy do wywaru.

Na końcu jajka gotujemy na twardo. Gotowy chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo oraz posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Artykuł Chłodnik z buraków z jajem pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl.

from Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl https://ift.tt/2LBCIzN
via IFTTT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *