Aksamitny omlet twarogowy na słodko

Nie wiem jak Wam, ale mi omlety się nie nudzą. Mógłbym je jeść codziennie. Pomimo, że jestem fanem potraw wytrawnych, to omlety na słodko smakują mi najbardziej. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować jeden z przepisów, który znajduje się w mojej diecie redukcyjnej. Aksamitny omlet twarogowy wjeżdża z przytupem na stół.

Zauważycie, że omlet z tego przepisu, to danie uniwersalne. Uwielbiam zjeść go na zimno jako drugie śniadanie w pracy. Konsystencja omleta jest wtedy bardziej zbita i bardziej wyczuwalny jest bananowy posmak. Podany bezpośrednio z patelni smakuje równie genialnie. Smak jest wtedy bardziej zrównoważony, a omlet jest aksamitny. Dlatego będzie Wam smakować na ciepło i na zimno.

Serdecznie polecam i zapraszam wszystkich do spróbowania. Jestem przekonany, że omlecik Wam zasmakuje.

Aksamitny omlet twarogowy na słodko

 

__________

Aksamitny omlet twarogowy na słodko idealny na śniadanie

mocnekalorie.com
Aksamitny omlet twarogowy na słodko
Nie wiem jak Wam, ale mi omlety się nie nudzą. Mógłbym je jeść codziennie. Pomimo, że jestem fanem potraw wytrawnych, to omlety na słodko smakują mi najbardziej. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować jeden z przepisów, który znajduje się w mojej diecie redukcyjnej. Aksamitny omlet twarogowy wjeżdża z przytupem na stół. Zauważycie, że omlet z tego przepisu, to danie uniwersalne. Uwielbiam zjeść go na zimno jako drugie śniadanie w pracy. Konsystencja omleta jest wtedy bardziej zbita i bardziej wyczuwalny jest bananowy posmak. Podany bezpośrednio z patelni smakuje równie genialnie. Smak jest wtedy bardziej zrównoważony, a omlet jest aksamitny. Dlatego będzie Wam smakować na ciepło i na zimno. Serdecznie polecam i zapraszam wszystkich do spróbowania. Jestem przekonany, że omlecik Wam zasmakuje.   __________ __________  Fotorelacja: Tabela wartości odżywczych  Kalorie 580 Białko 41 Tłuszcz 22 Węglowodany 52 Błonnik 7 SMACZNEGO! 
Drukuj przepis

Nutrition facts:
Kalorie
fat

Ocena 5.0/5

( 1 voted )

Składniki

Czego potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • 100 gramów twarogu (u mnie chudy)
  • 25 gramów mąki (ja wybieram między kukurydzianą a ryżową, wyjdzie z każdą mąką prócz kokosowej)
  • 25 gramów płatków owsianych
  • 10 gramów zmielonego siemienia lnianego  (można zamienić na 20 gramów otrębów lub 10 gramów nasion chia)
  • 1/2 banana
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 15 gramów ksylitolu / erytrytolu / miodu / cukru
  • 40 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia (kokosowy, ryżowy, rzepakowy)
  • Opcjonalnie: owoce do “wbicia” w omlet np. borówki amerykańskie

Instrukcja

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki zblendować w blenderze ręcznym na niskich obrotach.
  2. Blendować najkrócej jak się da. Nie chcemy jednolitej płynnej masy. Smakuje lepiej gdy grudki twarogu nie są całkowicie rozdrobione.
  3. Opcjonalnie: wymieszać wszystkie składniki widelcem.
  4. Rozgrzać olej na patelni, wylać masę. Wbić owoce. Smażyć z jednej strony 10 minut pod przykrywką, przewrócić i podsmażać 5-6 minut z drugiej strony bez przykrywki. Gotowe!

Notes

Propozycja podania, to przekrojony a’la pizza omlet podany z polewą czekoladową

__________

 Fotorelacja:

 

 

 

Tabela wartości odżywczych 
Kalorie 580
Białko 41
Tłuszcz 22
Węglowodany 52
Błonnik 7

SMACZNEGO! 

 

1 thought on “Aksamitny omlet twarogowy na słodko”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *