3-dniowe czyszczenie organizmu zupą: zjedz tyle, ile chcesz, i zwalczaj stan zapalny, tłuszcz brzucha i chorobę

Aby zwiększyć funkcjonowanie organizmu, musisz od czasu do czasu oczyścić je i wyeliminować wszystkie nagromadzone toksyny. Odświeża ciało, oczyszcza skórę i odmładza wygląd.

Detoksykacja organizmu za pomocą naturalnych soków jest najlepszym sposobem oczyszczenia systemu i poprawy ogólnego stanu zdrowia. Dostarczy to organizmowi potrzebnych minerałów i witamin, wzmocni system odpornościowy i pomoże w procesie trawienia.

Należy jednak pamiętać, że należy spożywać wyłącznie produkty organiczne. Soki warzywne oczyszczają organizm z toksyn i poprawiają funkcje wątroby, jelit, nerek, układu limfatycznego, płuc i skóry. Są bogate w błonnik, dzięki czemu pomagają w odchudzaniu, regulują poziom cukru we krwi i energetyzują organizm.

Oczyszczanie zup zapobiega chorobom, zwalcza stany zapalne, odmładza i oczyszcza skórę oraz wzmacnia odporność. Zwykle praktyki te trwają 1-3 dni i należy codziennie spożywać 5-6 zup

Oto jak zrobić zdrowe trzydniowe oczyszczanie zupy:

Przygotuj bulion warzywny, miso lub kostny i dodaj przyprawy lecznicze, takie jak czosnek, cynamon, imbir, kurkuma lub kminek. Następnie dodaj zielone warzywa, takie jak por, jarmuż, szpinak, cukinia lub warzywa skrobiowe, takie jak buraki, słodkie ziemniaki, babki, żołędzia, dynia piżmowa i pasternak.

Zwiększ spożycie białka, dodając soczewicę, orzechy i fasolę, a także dodaj oliwę z oliwek, olej kokosowy, ghee lub awokado. Potem po prostu wszystko zmieszaj.

Będziemy także zawierać przepisy na cztery zupy detox, które możesz włączyć do swojego oczyszczania i cieszyć się wieloma korzyściami zdrowotnymi płynącymi ze zdrowych składników:

Zupa z czerwonej soczewicy Detox

Składniki:

½ szklanki czerwonej soczewicy, opłukane
½ łyżeczki zmielonego kminku
½ łyżeczki proszku chili
½ łyżeczki papryki
4,5 szklanki bulionu kostnego lub warzywnego
¼ szklanki oleju kokosowego, oliwy z oliwek lub ghee
1 mała biała cebula, posiekana
2 duże marchewki, obrane i posiekane
2 duże słodkie ziemniaki, obrane i posiekane
1 jabłko, obrane i posiekane
1-calowy świeży imbir, obrany i mielony
Sól morska i czarny pieprz do smaku

Instrukcje:

Rozgrzać olej na średnim ogniu i dodać marchewkę, cebulę, słodkie ziemniaki i jabłka. Gotuj przez 10 minut, aż się skrystalizuje. Następnie dodaj paprykę, kminek, soczewicę, imbir, chili w proszku i

bulion do garnka, gotować zupę i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie mieszaj zupę, aż stanie się gęsta. Sezon i ciesz się!

Zupa z brokułów z Detox

Składniki:

2,5 szklanki różyczki brokułów
3 łodygi selera, drobno pokrojone w kostkę
2 marchew, obrane i drobno posiekane
2 szklanki bulionu warzywnego lub kostnego
1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
1 szklanka kapusty lub szpinaku
Sok z ½ cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
½ łyżeczki soli morskiej

Instrukcje:

Rozgrzej olej kokosowy, dodaj brokuły, seler i cebulę i gotuj przez 5 minut. Dodać rosół, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie zmiksuj do grubości.

Receptura zupy z marchwi imbirowej

Składniki

6 kubków bulionu kostnego lub warzywnego
2 funty marchewki, posiekane
2 cebule, obrane i posiekane
2 łyżki ghee lub oleju kokosowego
3 łyżki świeżego imbiru, tarty
3 ząbki czosnku, posiekane
Sól morska, pieprz czarny i cebula w proszku do smaku

Instrukcje:

Wymieszaj czosnek, marchew, rosół i imbir na patelni. Gotuj, aż się zagotuje, i pozwól mu się gotować. Następnie podsmażyć cebulę na patelni, dodać ghee, mieszać, aż stanie się karmelowy. Następnie zmiksuj ją z cebulą i dodaj mleko kokosowe i przyprawy.

Oczyszczająca zupa oczyszczająca

Składniki:

– 1/4 szklanki wody (lub bulionu warzywnego)

– 3 średnie marchewki, pokrojone w kostkę

– 1 mała główka brokułów, różyczki

– 1 szklanka pokrojonych pomidorów

– 2 ząbki czosnku, mielone

– 3 łodygi selera, pokrojone w kostkę

– 1/2 czerwonej cebuli, pokrojone w kostkę

– 1 łyżkę świeżego imbiru, obranego i zmielonego

– 1 szklanka kapusty purpurowej, posiekana

– sok z 1/2 małej cytryny

– 6 szklanek wody (lub 4 szklanki bulionu warzywnego + 2 szklanki wody)

– 2 szklanki jarmużu, de-stemmed i podarte kawałki

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– drobnoziarnista sól morska i czarny pieprz do smaku

Instrukcje:

Dodaj wodę do dużego garnka i podgrzej ją do średniej wysokości. Następnie dodaj czosnek i cebulę. Podsmaż przez 2 minuty i dodaj marchew, seler, brokuły, pomidory i świeży imbir. Mieszaj i gotuj przez 3 minuty, doprawiając pieprzem, solą, pieprzem cayenne i kurkumą. Następnie dodaj bulion wodny lub warzywny, gotuj i gotuj przez 15 minut. Dodaj sok z cytryny, kapustę i jarmuż, w ciągu ostatnich kilku minut gotowania.

Cieszyć się!

Źródło: womandailytips.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *